www.kliknieuws.nl

vrijdag, 17 sep 2004

09:13

 

Publieksplein wordt één grote stamboom

VEGHEL - Er wordt een zeer bijzonder kunstwerk in het Publieksplein van het Veghelse stadhuis verwerkt. Met een breedte van zo’n 39 meter en zo’n 6 meter hoog moet het het grootste kunstwerk van Veghel worden: een enorme zeefdruk in de glazen pui van het gebouw. Kunstenares Gery Bouw (47) uit Eindhoven is er al een tijdje mee bezig en zij weet het zeker: “Het wordt schitterend.” Zover is het echter nog niet. De gemeente Veghel gaat op 1 oktober naar de Mondriaanstichting in Amsterdam om subsidie te vragen voor het kunstwerk. Ook de Provincie is om financiële steun gevraagd.
Bouw, die 11 jaar in Veghel woonde, beschrijft het kunstwerk: “Het is een abstractie van een in de winter gefotografeerde boom. De boom zelf is niet te zien; de stam is eigenlijk het Publieksplein. De takken komen allemaal naar beneden, vertakken, en sommige twijgen beelden de authentieke namen uit van Veghelaren.” Om uit te zoeken welke namen écht Veghels zijn, maakte Bouw onder meer gebruik van het geboorteregister en het streekarchief. Ze noemt enkele namen: “Verbruggen, vooral uit Erp, en Van Asseldonk, Van der Heijden op allerlei manieren, Janssen en Van de Ven. In totaal zijn het er duizenden.” Als uitgangspunten noemt Bouw de relatie tussen gemeente en burgers. “Het Publieksplein wordt een ontmoetingsplek tussen burger en gemeente, burgers moeten er zich welkom voelen.” Ook de werkwijze van de gemeente zou er transparanter door worden, het autoriteitsgevoel van de gemeente zou afnemen. Als men het stadhuis vanaf komende zomer met kunstzinnige ogen bekijkt, ziet men een stam, van waaruit de gemeente gegroeid is.

 

© De Winter Media. Niets van de berichtgeving op KLIKnieuws mag zonder bronvermelding of expliciete toestemming van de uitgever worden overgenomen.