Ontwerp prijsvraag "In het spoor van de tram"

Ontwerp: 1997 niet uitgevoerd

Opdrachtverstrekking: gemeente Bladel/Hapert

3e prijs in een de prijsvraag voor het ontwerpen van kunstwerken in de gemeente Bladel/Hapert. De financiering voor uitvoering is niet rond gekomen.


Publicaties
1998 Brabants Dagblad,16 januari en Eindhovens Dagblad, 20 januari, Het is een merkwaardig toeval, Gerrit van den Hoven
1997 Eindhovens Dagblad, 22 december, Kunst langs verdwenen tramroute, Anna van der Burgt
1997 Eindhovens Dagblad, 15 december, Bladel en Hapert worden een stuk levendiger Vijf uitverkoren kunstprojecten voor "Variaties op de tramlijn" Jan Smets



Nu de behoefte aan snelheid ons allen aangegrepen heeft.
(citaat uit een document van de tentoonstelling "Vervoer in Bladel 1897 -1934 tram Eindhoven-Reusel" in de Heemkamer te Bladel)

In deze tekst zijn voor mij het heden en het verleden verenigd. Het is duidelijk een zin uit het verleden waarin geconstateerd wordt dat snelheid weleens een belangrijk element in de samenleving zal worden. Deze zin duidt het begin van de snelheid aan. Om deze zin in deze tijd te lezen constateer je dat snelheid een vanzelfsprekend feit is geworden en allang vergroeid is met onze samenleving.


Deel 1:

Technieken op de glasboeken zijn:

Zandstralen, graveren en gemonteerde foto's.

De glasvorm wordt gemaakt van hout/ ijzer en glas. De boeken worden op een bepaalde manier vastgezet in de glaskasten.

De glaskasten bestaan uit 2 delen en worden in een soort standaard gezet.

Een beeldarchief dat bestaat uit een aantal boeken (ongeveer 20 stuks) gemaakt van glas. Deze glasboeken worden in 2 glazen kistachtige vormen boven elkaar geplaatst. Het omhulsel van glas is ontleent aan de vorm van een tram.

Omdat de boeken van glas worden gemaakt is de inhoud ervan ogenblikkelijk te overzien. Dit in tegenstelling met een gewoon boek. Een verbinding met het verleden, de schakel die wij zijn tussen verleden en toekomst wordt op deze manier zichtbaar gemaakt. Het verleden begint te vervagen en wordt steeds transparanter. De transparantie van glas is voor mij een van de manieren om dit te visualiseren.

Inhoudelijk.

In de boeken zal een ontwikkeling te zien zijn d.m.v. foto's, tekeningen en tekst die gaat van de eerste vervoersmiddelen zoals vrachtkarren, diligences naar tram en uiteindelijk bussen, auto's en vrachtauto's. Het accent zal liggen op de tram omdat die een sleutelpositie heeft ingenomen. De teksten, foto's en tekeningen worden omgezet in eigentijds beeldmateriaal.

Het beeldmateriaal ontleen ik aan oude archieven. Ik ga zoeken naar delen uit teksten van oude documenten die gaan over de ontwikkeling van vervoersmiddelen met het accent op de tram; jaarverslagen, kranteknipsels, etc. in het streekarchief. Deze delen van teksten die ook kunnen bestaan uit maar een zin of een woord haal ik uit hun eigenlijke context. Ik isoleer ze waardoor ze een nieuwe betekenis krijgen. Tegelijkertijd verwijzen ze toch naar vroeger. Dit wordt verwerkt in de boeken.

Oude handelsroutes, handelsprodukten maar ook kleine gebeurtenissen en incidenten neem ik mee in dit beeldonderzoek.

Oude en nieuwe foto's worden ingescand en gemanipuleerd en in de glazen boeken verwerkt. Er is geen sprake van een letterlijk archief. Ik wil een visuele ontwikkeling laten zien van vroeger naar nu. Een opkomst en een neergang van elementen en weer een vooruitgang. Het komen en het gaan. Het vastleggen van sporen uit het verleden.


Deel 2:

Een vervolg krijgen deze boeken buiten. Ongeveer 15 symbolen, teksten, woorden en/of zinnen die verwerkt zijn in de glazen boeken en die pakkend genoeg zijn worden buiten geplaatst.

De afbeeldingen worden gefreest en gezandstraald in natuursteen en tussen de trottoirtegels gelegd.

Ook kan het zijn dat een zin bij een bepaalde plek in de oude tramroute past. Bijzondere plekken zoals de gevaarlijke bocht aan de markt te Bladel en de plek waar K. Royakkers overreden is door de tram.

De bezoeker van dit project maar ook een argeloze wandelaar stuit op deze teksten. Diegene die bewust het spoor van de oude tramroute aflegt zoekt zich een weg en wordt geleid van de ene tekst naar de andere.


© Gery Bouw