Catalogus Kunst bij Rijksgebouwen 2000 - 2003

Uitgave 2004

Atelier Rijksbouwmeester

tekst Jacques Eijkelenberg


Gery Bouw realiseerde in het vijf verdiepingen tellende centrale deel van het gebouw voor de Gemeenschappelijke Beheers Organisatie een serie beelden die verwijzen naar de zintuigen, naar zinnelijkheid en naar de 'condition humaine'. In fotografieŰn, perspectivische manipulaties, assemblages en teksten, die functioneel verbonden zijn met de architectuur en de organisatie, trekt Bouw de eendimensionaliteit van moraal, rechtspraak en beheersbaarheid in twijfel. "Kan in een mens zowel liefde voor waarheid als liefde voor leugen huizen?", valt in een van haar werken te lezen.

In de serie werken geeft Bouw uiting aan haar overwegingen. De plaatsen waar zij deze werken 'voorlopig' heeft ingezet, heeft zij bepaald na onderzoek naar de gevoelige plekken in de architectuur. Haar ongebruikelijke perspectivische standpunten zowel bij de opname als bij de presentatie van de beelden, de kanteling en de diepte van de perspectieven brengt in het afgewogene van de architectuur andere aanzichten naar voren. Dit systeem van beelden is ook voortgezet aan de fašade van het gebouw.

Vanuit een omvattende visie, neergelegd in een totaalontwerp, is het in de toekomst mogelijk de werken te verplaatsen, uit te breiden of anders samen te stellen. De kunstenaar zal nog enige jaren betrokken blijven bij het (her)ordenen van het gebouw.


www.gerybouw.nl