"De spiegels van de Bennekel"
64 uitspraken geschreven in licht

Locatie: Holstraat 5654BN Eindhoven

Realisatie: 2005

Opdrachtverstrekking: Woonbedrijf Eindhoven

Locatie: appartementencomplex "de vier jaargetijden" in de Bennekel te Eindhoven

 

PUBLICATIE:


2005Woonbedrijf Eindhoven, De Vier Jaargetijden

 

Zie ook:
Versnelde weergave
Animatie met een selektie van de uitspraken

OPDRACHTOMSCHRIJVING

In 2004 gaf stichting Woonbedrijf Eindhoven aan Gery Bouw de opdracht tot het realiseren van een beeldend kunstproject in de 4 appartementencomplexen de Vier Jaargetijden aan de Holstraat in de wijk de Bennekel. Deze appartementen liggen op de grens van de wijk en de Genneper parken.
De bewoners uit de Bennekel hebben samen met het woonbedrijf het thema "Verworven vrijheid" gekozen als opdrachtomschrijving voor het beeldend kunstproject wat uiteindelijk is geresulteerd in het thema communicatie waarbij het buurtgevoel tussen de verschillende bevolkingsgroepen in de wijk tot uiting is gekomen in de uitspraken.

"DE SPIEGELS VAN DE BENNEKEL"

De verworven vrijheid zit bij de meeste mensen in de kleine dagelijkse dingen. Bijvoorbeeld: genieten van de natuur, van de bomen en de vogels; vriendschappen in de buurt; woonbeleving; communicatie tussen bewoners; hoe het vroeger was en hoe het nu is.
Naar aanleiding van dit thema heeft Gery Bouw gesprekken gevoerd met inwoners uit de Bennekel. Uit deze gesprekken zijn 64 uitspraken ge´soleerd en afgebeeld op de spiegels. Deze uitspraken krijgen hierdoor een autonome betekenis.

In elke entree van de 4 wooncomplexen zijn 2 spiegels ge´ntegreerd in de bakstenen achterwand. De inwoners worden dagelijks geconfronteerd met wisselende teksten bij het betreden van de entreehal. De kunstwerken zijn ook duidelijk zichtbaar voor voorbijgangers die de flats passeren.

In de spiegels lichten uitspraken op verschillende plaatsen en willekeurige tijden op. De zinnen zijn geschreven in licht. De wijk weerspiegelt letterlijk in de spiegels terwijl de oplichtende teksten een figuurlijke spiegel zijn van de inwoners uit de wijk. Een extra dimensie ontstaat doordat de uitspraken zich in de diepte herhalen.

TECHNIEK:
spiegels en computergestuurde verlichting
afmeting per spiegel: 1.00 x 1.50 m

GIERZWALUW NESTKASTEN

De gierzwaluw als een symbool voor verworven vrijheid.
Wijkbewoners zijn heel positief gestemd over het natuurgebied rondom de Genneper parken. De natuurbeleving wordt als een verworven vrijheid ervaren. De vogels, de bomen, het ervaren van de seizoenen, het wandelen door dit gebied.

Door het inmetselen van 30 gierzwaluw nestkasten in de spouwmuur is de natuur letterlijk in het gebouw gekomen.

Broedplaatsen gaan verloren door renovatie en sloop. Nieuwbouw is meestal te recht en zonder kieren en openingen.

Bijzondere en opvallende kenmerken van deze stadsvogel:

  • Ze nestelen in kieren, holten, muurspleten en onder dakpannen
  • Begin mei in arriveren ze in Nederland
  • Begin augustus vliegen ze naar Afrika, onder de Sahara onafgebroken 7000 km
  • Ze blijven vanaf het nest 2 jaar rondvliegen zonder op de grond te komen
  • De pootjes zijn onontwikkeld en kunnen niet opvliegen vanaf de grondę Gery Bouw