Social Urban Space project "Licht over de Dommel"

Concept: 2011De Muzen van Eindhoven.

Publicaties:

2011 Video Licht over de Dommel - a Social Urban Space lighting design project, van Social Urban Space te Eindhoven gepubliseerd op YouTube
2011 Catalogus Social Urban Space - Licht over de Dommel, [Z]OO Producties, tekst Walter van Hulst

Het project "Licht over de Dommel" is geļnitieerd door Diederendirrix Architecten, [Z]OO Producties, Philips Lighting en TU Eindhoven. Een twintigtal designers, kunstenaars en studenten industrieel design van de TU hebben voorstellen gemaakt voor de brug over de Dommel. Wekelijkse brainstormsessies zorgden voor een boeiende wisselwerking en ontwikkeling in de besproken ontwerpen, het resultaat is vastgelegd in een film en een catalogus.

Het resultaat van mijn deelname aan het project "Licht over de Dommel" heeft geleid tot het navolgende concept. Het ontwerp bestaat uit 6 monumentale beelden die op de uitsparingen in de leuning van de Dommelbrug geplaatst kunnen worden.

In mijn huidige werk staat de vrouw als muze centraal. In allerlei gedaanten wordt ze zichtbaar, soms is ze een verschijning uit het verleden, vormt ze een eenheid met de natuur of is ze een muze van een soldaat.

De 6 muzen die ik zou willen realiseren op de Dommelbrug laat ik verwijzen naar hedendaagse waarden die in Eindhoven leven: Cultuur, Design, Sport, Innovatie, Technologie en Licht. De beelden verwijzen ook naar de 6 wijken van Eindhoven, voor iedere wijk een muze. Verder is er een relatie met de 6 beelden boven de Vestdijktunnel nabij het station in Eindhoven. Deze beelden zijn van de kunstenaar Joop Hekman en zijn getiteld: De Handel, Het Verkeer, Het Geluid, De Tabak, De Textiel en Het Jonge Bloeiende Eindhoven (realisatie 1950 - 1953).

De beelden die ik zou willen realiseren zijn levensgroot en hol van binnen. Ze worden van een opaalachtig lichtdoorlatend kunststof gemaakt. Aan de binnenzijde worden ze verlicht d.m.v. computergestuurde LED-verlichting die verschillende kleuren kan aannemen. Door lichtstromen en licht-pulseringen worden er o.a. bloedstromen, een kloppend hart, oplichtende ogen en een oplichtend hoofd zichtbaar gemaakt.

's Avonds zal het lichtende effect de toonaangevende visuele beeldende waarde zijn, overdag is de vormgeving van de beelden de primaire visuele waarde.

© Gery Bouw